Larch clad extension, Portobello

AGORA were approached to create a small extension to this terraced house in Portobello, a seaside suburb of Edinburgh. The brief was to create an additional living space linked to the kitchen, and to improve the connection to the garden. The clients, a family of four, wanted to create not only a new indoor space, but an outdoor social space, centred around a firepit.

Our solution was to propose a timber clad extension, with doors to two sides, set into brick recesses. The recesses perform a practical function, sheltering the doors from the sea winds. The brick was chosen to provide a visual link to the existing house. Following research into cladding materials and types of timber, larch was selected as a natural, durable material to clearly set the extension apart as a new addition. The open-jointed rainscreen cladding is untreated and will weather naturally to a silver-grey.  The steep zinc monopitch roof provides a generous ceiling height.

The extra space creates a sociable kitchen / living / dining room, with both visual and physical links to the garden. A wood burning stove provides a focal point, with brick used internally to reference the external materials.

AGORA provided a full architectural service, including applying for planning permission, building warrant and acting as contract administrator while works were on site.