Sea view garden room, Joppa

Our brief for this project was to create additional space, and to also make the most of the panoramic sea view. The house is a traditional stone terrace in a dramatic position, overlooking the sea at Joppa, Edinburgh. However, the kitchen at the rear of the house did not take full advantage of the view.  Additionally, the clients had a need for more space for both relaxing and working.

The solution is a modestly proportioned zinc clad extension, which opens up the back of the house to frame the sea view. The floor level steps down from the main house, creating high ceilings and additionally providing level access to the garden. The removal of a boiler cupboard maximises the opening between the kitchen and extension, creating views through the house. A new boiler and laundry room is incorporated discreetly, hidden behind a frameless door.

The steps down to the extension incorporate informal seating and bookshelves, while the linear rooflight above floods both the extension and the kitchen with natural light. The built-in desk and shelving provide a compact space for both home working and schoolwork.

The durable standing seam zinc cladding and roofing will weather to a matt grey, contrasting with the Siberian larch clad recess, which provides shelter from the high winds. Panoramic bi-fold doors allow the clients to enjoy the coastal views from the warmth on a Scottish winter day.  Alternatively, they can be opened to create a truly indoor-outdoor space.