Glazed gable extension, Duddingston, Edinburgh

Our clients came to us looking to improve their existing kitchen, which was housed in a single storey offshoot to the rear of their Victorian house in Duddingston. It was dark, low ceilinged and cold, and did not take advantage of the view towards Edinburgh’s Arthur’s Seat.

The original brief was to adapt the existing structure, replacing the existing hipped roof with a new gable roof, but it soon became apparent that the building was in poor condition. The structure was therefore rebuilt, with highly insulated timber framed walls, floor and new slate roof. The roof pitch is exposed internally to increase the sense of space and light.

The fully glazed gable extension not only brings in natural light but frames the views to Arthur’s Seat. French doors give access to the garden via new raised decking. The opening to the adjacent breakfast room was increased to bring additional light into the space, and to maximise sightlines through the house.

Externally, crisp white render gives the new addition a clean, modern appearance.  A new low maintenance recycled plastic deck provides an outdoor social space, with steps to connect the kitchen to the garden.  All works were carried out as Permitted Development and AGORA applied for and obtained the building warrant, as well as providing contract administration services while work was on-site.